2012. május 9., szerda

Magyarország az újkor kezdetén

Rövid áttekintés:

A vesztes mohácsi csata után az ország előbb kettő, majd három részre szakadt.
A török hódoltság jelentősen elmaradt a fejlődésben, népessége csökkent. Nagy várháborúk dúltak a hódoltság és a királyi Magyarország határán. Néhány mezőváros fejlődését azonban nem akasztotta meg a török uralom.
A királyi Magyarország gazdasága fejlődött, nemessége (különösen a főnemesség) gazdagodott. Az országot a király ugyan Bécsből kormányozta, de a magyar nemesség is beleszólhatott az ország ügyeibe. Amikor az uralkodó durván megsértette a nemesek jogait, fegyveres felkelés robbant ki a Habsburgok ellen Bocskai István vezetésével.
A szultán fennhatóságát elismerő Erdélyi Fejedelemségben sokáig viszonylagos nyugalom volt. A kis fejedelemség gazdasága és kultúrája Bethlen Gábor uralkodása alatt élte virágkorát.
Az országban gyorsan terjedt a reformáció. de a katolikus egyház is képes volt a megújulásra. A vallások küzdelme a magyar kultúra felvirágzását is eredményezte.
A Habsburgok nem sokat törődtek a török kiűzésével, egyre pusztult az ország. Főleg emiatt Habsburg-ellenes szervezkedések kezdődtek. Amikor a török ismét megostromolta Bécset, a Habsburgok elhatározták, hogy nemzetközi haderővel kiűzik a törököt Magyarországról.
Buda visszavívása után a Habsburgok fegyverrel megszerzett tartományként kezelték hazánkat. Ez robbantotta ki a Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcot, melyet csak nyolcéves küzdelemben tudtak leverni. A szabadságharc eredményeként Magyarország megőrizte viszonylagos önállóságát a Habsburg Birodalmon belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üzenj itt, ha kérdésed, vagy mondanivalód van!